Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΤΑΜΑΜ


ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ = ΜΕΤΙΝ 
50 χρόνων. Τούρκικης καταγωγής και μουσουλμάνος αλλά όχι φανατικός. Το αντίθετο. Είναι χαλαρός με τα θέματα θρησκείας γιατί πιστεύει ότι χωρίζουν τους ανθρώπους ενώ θα έπρεπε να τους ενώνουν κάτω απ τον ίδιο ουρανό. Μεγάλωσε μόνος του τα δύο του παιδιά καθώς το 2007 έχασε την γυναίκα του την Ναζλί από ατύχημα. Το κουρείο γι αυτόν δεν είναι μόνο δουλειά. Λατρεύει αυτό που κάνει. Το χει αναγάγει σε τέχνη. Είναι τόπος μυσταγωγίας, συναντήσεων και εξομολογήσεων μεταξύ αντρών, χριστιανών και μουσουλμάνων. Από μια τυχαία συνάντηση ερωτεύεται τρελά την Μυρτώ . Παλεύει να κερδίσει την συμπάθεια και του Νίκου και της Έλλης και να μπορέσει σταδιακά να γίνει ο πατέρας που δεν έχουν. Γλυκός και συγκαταβατικός άνθρωπος παίζει τον ρόλο του διαιτητή, του κυματοθραύστη. Εισπράττει ειρωνείες και σαρκασμό ειδικά απ την Έλλη . Κάνει υπομονή γιατί ξέρει ότι η αλλαγή είναι μεγάλη για όλους και χρειάζεται χρόνος. Εφευρίσκει διπλωματικούς τρόπους για να περάσει αυτό που θέλει και στα τέσσερα παιδιά αλλά και στην Μυρτώ . Έχει όμως κι αυτός τα όριά του. Όταν φτάσει στο αμήν εκρήγνυται με μεγάλο σαματά εκπλήσσοντας τους πάντες.


ΜΑΡΙΑ ΛΕΚΑΚΗ = ΜΥΡΤΩ 
40 - 45 χρόνων. Πολλά χρόνια χωρισμένη προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και στο μεγάλωμα των παιδιών και στα αισθηματικά της σκαμπανεβάσματα και στην δουλειά της. (Ολιστική ψυχοθεραπεύτρια.) Σχεδόν πουθενά δεν τα καταφέρνει καλά. Προσπαθεί όμως ειλικρινά μέσα από την δική της κοσμοθεωρία. Φλερτάρει με οτιδήποτε εναλλακτικό και με τον Βουδισμό. Της πάει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία. Είναι πολύ ερωτευμένη με τον Μετίν και απολαμβάνει το σεξ μαζί του σαν έφηβη. Με την συγκατοίκηση τα πράγματα δεν είναι εύκολα γι αυτήν. Αντισυμβατικό και ελεύθερο πνεύμα μέχρι τώρα, πρέπει να αποδείξει ότι τα καταφέρνει και με τις δουλειές του σπιτιού και με το μαγείρεμα που είναι και το χειρότερό της. Στην προσπάθειά της να τα καταφέρει, τα κάνει όλα λάθος.


ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ = ΕΛΛΗ 
16 χρόνων. Ιδιαίτερα έξυπνο παιδί και με βιτριολικό χιούμορ. Έχει αθεϊστική αντίληψη γιατί όπως λέει και η ίδια "δεν παραμυθιάζεται εύκολα". Σπάζεται με τους θρήσκους και ιδιαίτερα με τους φανατικούς. Θεωρεί ότι οι θρησκείες φταίνε για τα δεινά του κόσμου. Δεν συμφωνεί σχεδόν ποτέ με τα ερωτικά της μητέρας της. Δεν της συγχωρεί μέχρι σήμερα τον χωρισμό απ τον πατέρα της. Της πηγαίνει κόντρα σχεδόν στα πάντα. Δεν συμπαθεί καθόλου τον μελαχρινό και "τριχωτό Τούρκο" όπως αποκαλεί τον Μετίν. Όχι από ρατσιστική διάθεση αλλά από καθαρή αντίδραση. Όταν αναγκάζεται να ζήσει στο ίδιο σπίτι με τον Τούρκο και την οικογένειά του, τον μάτσο Τζεμ και την Ντιλέκ με την μαντίλα, αποφασίζει ότι θα τους κάνει τη ζωή ανυπόφορη. Δεν φαντάζεται ποτέ ότι θα ερωτευτεί τον Τζεμ. Αυτό σοκάρει ακόμα και την ίδια.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ = ΤΖΕΜ 
17 χρόνων. Κλασσικό αγόρι στην ηλικία που του αρέσει να ντύνεται μοδάτα, να φλερτάρει, να το παίζει σκληρό αρσενικό συν του ότι προβάλλει και την μισή τουρκική καταγωγή του γιατί ξέρει ότι αυτό κάποιους τους ενοχλεί. Στην πραγματικότητα είναι ευαίσθητος, αγαπούσε πολύ την μητέρα του, αγαπάει τον πατέρα του και την αδερφή του αλλά η συγκατοίκηση τον αποσυντονίζει και του βγαίνει σε αρνητική και σχεδόν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Μυρτώ και ιδιαίτερα στην Έλλη. Αυτό το κορίτσι του βγάζει τον χειρότερο εαυτό του. Την κοντράρει συνεχώς, δεν συμφωνεί ούτε με τον τρόπο που ντύνεται, ούτε με τον τρόπο που φέρεται. Αν ήταν πραγματικά αδερφή του… ευτυχώς που δεν είναι! Γιατί του αρέσει απ την πρώτη στιγμή που την είδε. Θα της το ομολογήσει όταν το πράγμα θα φτάσει στο απροχώρητο.


ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΛΙΩΣΗ = ΝΤΙΛΕΚ 
15 χρόνων. Πιστή μουσουλμάνα που έχει υιοθετήσει παρά το νεαρό της ηλικίας της ακόμα και την μαντίλα. Επηρεάζεται σαφώς απ τον θείο της τον Αλή (αδερφό της συχωρεμένης της μητέρας της) που είναι φανατικός μουσουλμάνος και συντηρητικός στις αντιλήψεις του. Έχει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα κορίτσι της ηλικίας της αλλά η σεμνή συμπεριφορά της και ειδικά η μαντίλα την κρατούν σε απόσταση απ τους άλλους. Θέλει να φλερτάρει, θέλει να διασκεδάσει αλλά μόνο μέσα απ τα "πρέπει" και τα "απαγορεύεται" που επιβάλλει το κοράνι. Εντελώς αντίθετος χαρακτήρας με την Έλλη που δεν πάει καθόλου τους θρήσκους, κοντράρονται συνεχώς και ανταλλάσσουν καρφιά. Μέχρι που θα οδηγηθούν σε μια βαθιά και ουσιαστική φιλία.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ = ΝΙΚΟΣ
13 χρόνων. Ο μικρός αδερφός της Έλλης . Και "μαμάκιας" όπως τον αποκαλεί εκείνη. Του αρέσει να κάνει τα χατίρια της μαμάς του. Υπάκουο παιδί και καλός μαθητής. Παριστάνει ότι δεν συμφωνεί με την συγκατοίκηση για να πάει με τα νερά της Έλλης . Στην πραγματικότητα χαίρεται που γίνονται μια μεγάλη οικογένεια. Με μπαμπά, μεγάλο αδερφό και μεσαία αδερφή. Πάντα ήθελε να έχει μπαμπά και έναν αδερφό. Γίνεται κολλιτσίδα στον Τζεμ και προσπαθεί να τον αντιγράψει στον τρόπο συμπεριφοράς, ειδικά απέναντι στα κορίτσια.


ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΣ = ΑΛΗ 
45 χρόνων. Αδερφός της Ναζλί κουνιάδος του Μετίν. Μουσουλμάνος ελληνικής καταγωγής με το ένα πόδι στην Δύση και με το άλλο στην Ανατολή. Τα έχει και κείνος μπερδεμένα. Αλλά όποτε τον βολεύει είναι Τούρκος κι όποτε δεν τον βολεύει είναι Έλληνας. Και τούμπαλιν. Συντηρητικός στις θρησκευτικές του αντιλήψεις επηρεάζει τα δυο του ανίψια, ειδικά την Ντιλέκ και κριτικάρει τον Μετίν για τα πάντα. Από αληθινό ενδιαφέρον όμως. Αγαπάει τον Μετίν και τα ανίψια του. Είναι η οικογένειά του. Ζει χρόνια στην Αθήνα και διατηρεί μπακάλικο στην αγορά. Τακτικός θαμώνας στο κουρείο του Μετίν. Του αρέσει να πηγαίνει εκεί γιατί "έχει ατμόσφαιρα Ανατολής" όπως λέει και ο ίδιος. Κάθε χρόνο θέλει να πάει για προσκύνημα στη Μέκκα και κάθε χρόνο το αναβάλλει.





ΤΕΛΟΣ.....................................



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου